Црвена Звезда Београд / Red Star Belgrade / Crvena Zvezda

Switch to desktop

УЛОГ ЈЕ ТИТУЛА: Ко игра доле на трави, нек' срце остави!

Фудбалери Црвене звезде данас од 17:30 часова играју меч сезоне против вечитог ривала у којем ће тражити повољан резултат, пре свега победу, која би им готово обезбедила титулу првака и ове године. Ако је икада до сада било калкулација, данашњи дан и ситуација обавезују све да пруже најхрабрије и најбоље издање како би одбранили оно што је стварано током читаве сезоне.

Коначно је стартовао и тај плеј оф, бодови су преполовљени и предност која је стрпљиво грађена сада је у фази у којој најљубоморније мора да се одбрани. Црвена звезда од 17:30 на свом стадиону дочекује екипу Партизана у 154. вечитом дербију који ће, за разлику од претходна два дербија одиграна ове сезоне, имати највећи могући улог - титулу првака Србије.

О вечитом дербију све је много пута испричано - и то да нема фаворита, да је то меч тренутка и инспирације, да дерби рађа хероје и трагичаре, али оно што је нас бринуло ове сезоне је чињеница да многе од порука упућених пре сусрета вечитих ривала као да нису допрле до ушију наших љубимаца. Звезда ове сезоне не зна за победу у дербију, у два претходна издања пружила је партије слабо достојне свог реномеа, слабо достојне дербија уопште, што је подигло ниво опрезности данас где по свему судећи не би требало максимално еуфорично, већ опрезно да уђемо у целу причу. Објективно и статистички гледано, Звезда би могла да преузме улогу фаворита данас, иако је златно правило дербија да фаворита никада нема. Звезда је прва на табели, ефикаснија је и нападачки потентнија, али у претходна два дерби издања то није показала. Шта је био разлог и данас се гласно питамо, али вечерас би требало да добијемо једну тотално другачију слику.

Данас је дан када би по сваку цену требало забранити било какву врсту калкулација. Шта год неко желео да прича, у каквој год форми била Црвена звезда, она је та која се увек питала и увек ће се питати на свом стадиону. Маракана је место пребогате историје, место истинског надахнућа за све играче, тренере и навијаче и јединствена енергија коју ово култно место за нас поседује заправо нам даје надљудску снагу и чини нас бољим онда када је то најпотребније. Иако би нама и реми одговарао данас, о томе ни најмање помисли не би смело да буде. Разлог је веома једноставан - калкулисање нам се до сада хиљаду пута обило о главу. Чак и када смо узели титулу под командом Славише Стојановића играли смо дерби на стадиону ЈНА у којем нам је и реми био резултатски велики као победа и видели смо како смо прошли - уплашена, калкулантска игра кажњена је голом у последњем минуту (истина, после чистог фаула над Мрђом на средини терена), као што је и на првом овосезонском дербију калкулантска игра кажена голом...погађате, у касној фази меча. Једноставно, тим који плански игра са мање снаге и могућности од реалних ни не заслужује благодети доброг резултата. Зашто ми калкулишемо? Чега би уопште требало да се бојимо? Навијачи су УВЕК више ценили храбру игру и по цену (убедљивог) пораза него смушену, алиби игру која одише страхом и декаденцијом. Притом, једна од највећих грешака које Звезда може да направи је да се брани на свом стадиону. Ми се нисмо бранили ни против Барселоне, Реала и Ливерпула, ваљда нећемо ни данас против вечитог ривала од којег ево готово пуне две сезоне боље стојимо на табели. Ми смо актуелни српски шампион, газда у својој кући и газда у овој лиги и једино што данас мора да се деси је храбра, пожртвована игра достојна имена и грба Црвене звезде.

Играчи, ви који данас истрчите, схватите да су дани попут данашњег јединствена прилика да будете златним словима уписани у пребогату историју клуба - ваша храбра игра награђена головима ће се вечно памтити и вечно бити урезана у сећање свих правих Звездаша и љубитеља фудбала. Будите свесни, ако већ и о томе морамо да пишемо, да ће и вас нека потенцијално врхунска партија довести на праг неког можда бољег и уноснијег ангажмана, али пре свега будите истински борци за Звезду која вам је и дала шансу и привилегију да се зовете њеним играчима. Овај клуб заслужује само најбоље, овај клуб заслужује победе и титуле и данас је дан да се то још једном потврди.

Навијачи, данас мора да се направи атмосфера КАО НИКАДА РАНИЈЕ. Ово су мечеви за које живимо, ово је она ситуација где цела сезона стаје у 90 минута. Ако нећемо да играчи и тренери калкулишу, ни ми не смемо да калкулишемо са својом снагом, енергијом, грлом и длановима. Данас мора да се пружи НАЈБОЉЕ навијање, да се заледи свако са оне друге, погрешне стране, да наша грмљавина изазове незапамћену мотивацију код наших играча који ће на крилима наше песме донети нову титулу првака у нашу богату трофејну салу. Ми смо пример навијачкој Европи, ми смо ти који смо поставили недостижне стандарде и пружањем још једног незапамћеног навијачког спектакла директно ћемо утицати на нашу Звезду и њену вечерашњу победу.

СВИ КОЈИ ДАНАС ДОЂЕТЕ НА ДЕРБИ - НЕМА КАЛКУЛИСАЊА, ИДЕМО НА ПОБЕДУ!

КО ИГРА ДОЛЕ НА ТРАВИ, НЕК' СРЦЕ ОСТАВИ!

RedStarBelgrade

Top Desktop version