Црвена Звезда Београд / Red Star Belgrade / Crvena Zvezda

Switch to desktop

Зашто се медијско представљање Звездиних новајлија претворило у лакрдију? (ВИДЕО)

Фудбалски клуб Црвена звезда представио је данас четири нова фудбалера, а званичан перформанс пред представницима седме силе личио је на неозбиљни коктел, поптуно неприлично клубу таквог реномеа.

Навијачи Црвене звезде, као и комплетна звездашка јавност, нестрпљиво очекују прелазни рок који по много чему има велику важност (мада смо овај епитет користили уназад неколико година, практично на сваких шест месеци). Звезда је на тренутно стабилних шест поена предности (што је три бода ако посматрамо из перспективе плеј офа), али фудбал је таква игра да све може брзо да се преокрене. Звезда мора да формира костур тима који ће поново кренути у поход на Европу и Звездина резултатска обавеза је да свим силама крене на дуплу круну, а једна од станица која много може да утиче на исход крајњег резултата свакако је и прелазни рок.

И док навијачи, у одсуству званичних утакмица, расправљају о томе да ли је и шта потребно Звезди на пољу реконструкције играчког кадра, данашњи догађај који се десио приликом промоције четири нова фудбалера нашег тима бацио је сенку и вео озбиљне сумње на рад спортског сектора који би требало да функционише боље од швајцарског сата, јер црвено-бели немају право на грешку уколико желе да уберу плодове свог рада на пролеће.

МОМЦИМА ДОБРОДОШЛИЦА, СПОРТСКОМ ДИРЕКТОРУ ЈЕДИНИЦА

Пре свега, РСБ жели топлу добродошлицу свим момцима који су данас представљени медијима, а то су Милан Павков, Немања Милић, Срђан Вујаклија и Милан Сенић. Ми вероватно нисмо довољно компетентни да дискутујемо о томе да ли ови момци имају потребан квалитет за први тим Црвене звезде и о њима ћемо судити према ономе колико вредно буду радили, тренирали и изгарали на терену када им се за то укаже шанса. Бићемо уз њих на сваком мечу, славићемо сваки њихов гол и аплаудирати када им не буде ишло, како бисмо им дали потребан ветар у леђа. Можда бисмо могли да потегнемо питање да ли је Црвеној звезди уопште неопходно да, поред тренутно активних нападача Сикимића, Орландића, Вучићевића, Илића и Јовељића, ангажује још два класична нападача и да ли је фокус можда могао да се пребаци прво на одбрану и ангажовање штопера и десног бека, али уместо тога упутићемо неколико оштрих критичких речи према спортском директору Блажу Раосављевићу.

На видео снимку данашње конференције за штампу портпарол клуба, господин Миљан Милошевић, направио је увертиру рекавши пар основних информација о новим играчима, да би потом препустио реч спортском директору који је у великом броју сличних ситуација био пред представницима медија и са њима разговарао о актуелним прелазним роковима. Уместо озбиљног наступа и конкретних информација, добили смо први велики гаф када је директор, вероватно желећи да опусти атмосферу, направио недопустиви пропуст и изговорио псовку (коју, наравно, нећемо помињати овде, али се јасно чује на снимку у тренутку 1:24) због које би иоле озбиљан клуб драконски кажњавао. Недуго затим, читајући основне информације о играчима десио се још један запрепашћујући пропуст када је господин Раосављевић нападача Вујаклију ословио са „Вукајлија“. Мада наш нови нападач можда и има презиме које се случајно да погрешити, спортски директор (или било који представник клуба) у јавном наступу НЕ СМЕ да не зна презиме играча за којег верује да ће бити велико појачање. Црвена звезда је клуб који је под константним мониторингом јавности и сваки милисекунд јавног наступа је подложан детаљној анализи и критици и ситауција је таква већ деценијама уназад. То је део свакодневног живота Црвене звезде и није свако подобан и спреман да се са тим носи.
Иако спортски директор Блажо Раосављевић вероватно није имао лошу намеру и желео је шмекерски да опусти атмосферу (што је сасвим у реду и позитивно), два гафа су ипак недопустива и због тога заслужује озбиљну критику, у најблажем случају. Спортски директор је оличење наше спортске политике и оличење онога како се клуб односи према спортским обавезама и прелазном року – ако је данашњи перформанс огледало нашег рада, заиста смо у катастрофалним проблемима. 

ДА ЛИ ЗНАМО КОЛИКО ЋЕ ИГРАЧИ ИГРАТИ И КОЛИКО ТО ЗВЕЗДУ КОШТА?

Још један капиталан пропуст десио се у наставку конференције за штампу када је новинаре занимало на колико су уговори потписани са сваким играчем понаособ. То је стандардна процедура кроз коју пролази сваки клуб, а Звезда је са господином Раосављевићем то прошла већ пуно пута имајући у виду да је наш спортски директор задужен за промоцију играча неко време уназад. На конкретно питање „колика је дужина уговора нових играча“ господин Раосављевић је одговорио да не зна, јер је за сваког играча то другачије. Да ли је могуће и да ли је уопште нормално да Црвена звезда на званичној промоцији играча, без обзира на то да ли је у питању чувена „бомба прелазног рока“ или неко ко је изазвао мању пажњу јавности, изађе пред медије са оваквим пропустима?

Навијачи Црвене звезде, као и комплетна јавност, морају да знају тачно и прецизно колика је дужина уговора сваког играча и колико је обештећење плаћено за свако ново појачање. Звезда је клуб у великим дуговима и свака грешка може бити веома скупа, те стога места за исту нема. Такође, Звезда као највећи и најпопуларнији клуб мора свима да да пример како се послује, како се води прелазни рок и како се јавност информише о активностима. Ми данас, од господина Раосављевића као представника клуба, нисмо сазнали скоро ништа, или смо сазнали једва – на крају, Вујаклија и Павков потписали су на две године (Павков тачније има уговор на 2+1 годину), Милић на три и по, а млади Сенић на четири и по. Финансијски детаљи нису познати и то је још један пропуст који редакцији РСБ-а није прошао испод радара. Дубиоза која прати наш клуб не сме да се занемари те стога сви имамо обавезу да бринемо о сваком динару и пажљиво премеримо пре него што пресечемо. Јавност мора да буде упозната са тиме колико новца Црвена звезда издваја на појачања, јер потенцијални опоравак директно зависи од тога колико су улагања попут данашњих исплатива. Ако је Црвена звезда, примера ради, платила одређено обештећење за Милана Павкова како то тврди његов сада већ бивши клуб нишки Раднички, морамо да знамо да ли је тај момак планиран за првог шпица, или ће доћи странац (такође нимало јефтин) и зашто онда новац за играча који неће бити први нападач није преусмерен да друго место? Питања је много, а одговора (тренутно) мало.

Како будемо радили, тако ће и да нам се врати те се заиста надамо да се данашњи пропусти више неће понављати.

RedStarBelgrade

Top Desktop version